četvrtak, 9. studenoga 2017.

Simbolizam Noine Arke



Simbolizam Noine Arke
 Priča o Noinoj Arki  je jedna od najpoznatijih biblijskih priča, a možda i jedna od najmanje razumljivih pogotovo ako se shvati u doslovnom kontekstu. U ovom članku o simbolizmu Noine arke  raspravljat ćemo o simbologiji prije Arke i Poplave i povezati je sa stanjima svijesti koje čovjek mora proći da bi pronašao prosvjetljenje.

Tradicionalna tumačenje Noine arke i poplave

Sažetak tradicionalne priče o Noinoj arki koja se pojavljuje u Postanku govori o nizu katastrofalnih događaja koje je Bog pokrenuo kao rezultat pokvarenosti čovječanstva.

 Simbolizam Noine arke- duhovno tumačenje

Postanak 6:8: Samo Noa nađe milost u očima Gospodnjim.

Noa znači "odmor ili mir" zbog toga što je Hebrejsko podrijetlo toga imena ("odmor, mir".) Tako se odmaranjem iznutra usklađujemo s Božjom milošću i mirnoćom. Moramo se odmoriti od nas samih i kaosa uma.

U svima nama postoji Noina energija i jedino mjesto za njeno  pronalaženje je umirivanje uma kroz meditaciju ili sličnu praksu.
To nas vodi do MIT-a Arke. Cijela ova priča govori o duhovnoj stvarnosti koja se događa, a ne o fizičkoj.

Postanak 6:11: Tada je bila zemlja pokvarena pred Bogom i puna zločina.
zemlja ispunjena nasiljem 
= zemlja koju predstavljaju 5 ravnina svijesti = čovjek. Zato smo ispunjeni nasiljem unutar nas i to dovodi do sukoba i ratova.
Zato pogledamo još jedan stih za uputu:

Postanak 6:14: Napravi sebi (plovni) kovčeg od drveta gofera; načini pregratke u kovčegu i zasmoli ga iznutra i izvana smolom!

Napravite arku ili sigurno utočište PRIJE poplave. Drugim riječima, ovo se mora obaviti prije nego što nas katastrofa pogodi . Moramo izgraditi našu arku (unutar nas) dok sunce sja, prije nego što život baci svoje katastrofe (bolest, stres,itd),jer je u tom stanju  vrlo teško meditirati i biti miran i usredotočen  na samu duhovnost.

Zaštiti ga  iznutra i izvana=zatvorite ga od misli i svijeta. Kada misao prestane, počinje meditacija.

Postanak 6:15: Ovako ćeš ga napraviti: trista lakata neka bude duljina kovčegu, pedeset lakata širina njegova i trideset lakata visina njegova!

1 lakat = 18 inča
18 je na hebrejskom  riječ CHAI povezan s njom što znači ŽIVOT.

Otkrivenje 13:18 Ovdje je mudrost! Tko ima um, neka izračuna broj zvijeri; jer je broj čovjeka, i broj njezin je šest stotina i šezdeset i šest.

U knjizi otkrivenja  broj zvijeri je 600 + 3 x (60) +6 = 666 = (6 + 6 + 6 = 18) 1 + 8 = 9 (ovo je niži aspekt života a ne božanski)

Slijedeća rečenica u Bibliji glasi:

Otkrivenje 14:1: I vidjeh, i gle, Janje stajaše na gori Sionskoj i s njim sto i četrdeset i četiri tisuće, koji su imali ime njegovo i ime Oca njegova napisano na čelima svojim.

144000 spašeno= 1 + 4 +4 = 9 = viši aspekt kao očevo ime(sveti duh) napisano na njihovim čelima. Opet se to odnosi na božansku inicijaciju koja otvara treće oko:

Daljnji primjer:

Jovan 21:11: Ode Simon Petar i izvuče na zemlju mrežu, punu velikih riba sto i pedeset i tri; i premda ih je bilo toliko, mreža se nije prodrla.
153 ribe = 1 + 5 + 3 = 9.

Baciti na desnu stranu = desnu stranu mozga = božansko

Idemo dalje na Postanak:

Postanak 6:16: Napravi na kovčegu otvor a svjetlost i lakat mu odmjeri visine odozgor naokolo; stavi onda vrata kovčegu sa strane i načini u njemu donji, srednji i gornji kat!

Otvor koji je iznad= otvor je strop. Kad dođe oluja života, mi gledamo na ono što se dešava  i spopada nas panika. Imati otvor na stropu znači gledati gore i imati jasnu viziju iznad nas koja gleda u božansko u meditaciji kroz treće oko.

Postanak 6:20: Od svake vrste ptica, stoke i od živina, što gmižu po zemlji, neka uđe s tobom po dvoje, da ostanu na životu.

Ovdje imamo prikaz dvojnosti = 2 i stablo spoznaje dobra i zla
 
ptice = ono što leti ili duhovno
goveda = naš domaći dio (dnevni život)
Živina koja gmiže= naši negativni aspekti

Ono što se govori ovdje jest da moramo dovesti sve naše djelove  u prihvaćanje kada smo u meditaciji. Ne možemo poreći niti jedan dio nas. U prihvaćanju se može naći transcendencija.

Postanak 7:2: Od svih životinja čistih uzmi k sebi po sedmero, muško i žensko, a od životinja nečistih po dvoje, muško i žensko.

sedmero= Aquarius(Vodolija) = duhovni i božanski aspekt vašeg života. U biblijskom dijagramu zodijaka koji slijedi, prolazimo kroz godine u smjeru kazaljke na satu od polazne točke VIRGO(Djevica) (Krist rođen od Djevice Marije), 7. Znak je Aquarius(Vodolija):


7 čakri =kroz koje kundalini energija prolazi.

Postanak 7:6: Noa je imao šest stotina godina, kad dođe potop na zemlju.

U dijagramu iznad 6 odnosi se na 6. znak od Djevice = Riba, a ovaj znak vlada Neptunom = Bog vode = poplava.
 
Daljnje upućivanje na duhovno značenje broja 6 nalazimo ovdje:

Jovan 2:6: A bilo je ondje šest kamenitih posuda, kako je to tražio običaj židovskoga čišćenja. Svaka je od njih obuhvatala dvije do tri mjere.

6 vodenih posuda za vino = vino je božansko kojim smo opijeni tijekom meditacije. Šest doba su: Djevica, Lav, Rak, Blizanci, Bik Ovan i konačno Ribe. Zato religijske figure nose kape u obliku  ribe, iako možda ne shvaćaju zašto!


Zatim, pogledajmo ovaj broj sedam:

Postanak 7:10: Nakon sedam dana prodriješe vode potopa na zemlju.

Nakon postizanja 7. čakre i kada kundalini dosegne  poplavu u nama (poplava duhovne energije). Zbog toga je  7. dan poznat kao dan odmora, jer je povezan s mirnoćom  meditacije preko 7. čakre.
 
Moramo biti spremni sjesti i biti mirni i pustiti Boga da učiniti ostalo.

Postanak 7:12: Dažd je padao na zemlju četrdeset dana i četrdeset noći.

Četverostruka priroda čovjeka = fizička, emocionalna, intelektualna, duhovna.

Postanak 8:4: Sedamnaesti dan sedmoga mjeseca ustavi se kovčeg na gori araratskoj.

Sedmi mjesec na astrološkom dijagramu iznad počiva u AQUARIUSU a Aquarius predstavlja duhovnost i upravo na to upućuje ovaj stih.

Dakle, zaključak svega ovoga jest da moramo ući u Arku koja je unutar nas u meditaciji i očistiti se od katastrofe koja predstavlja svijet.

Ararat = znači "visoka zemlja" ili "sveta zemlja" koja  u nama predstavlja veća područja svijesti.


Postanak 8:7: I ispusti gavrana, koji je lijetao tamo i ovamo, dok ne presahnu voda na zemlji.

Gavran= crno koja predstavlja negativne misli koje uvijek izgledaju kao da ostaju s nama i dio su naše osobnosti.


Postanak 8:8: Tada ispusti golubicu, da vidi, je li voda otekla sa zemlje.

Postanak 8:11: Golubica se vrati k njemu istom pred večer; i gle, ona je imala u kljunu zelen list maslinov; tada spozna Noa, da su vode otekle sa zemlje.

Golubica=duh- Kada se okupamo u bijeloj svjetlosti meditacije, voda se smanjuje sa zemlje  i tada smo čisti.


Postanak 9:21: A kad je pio vino, opio se, i ležao je otkriven u šatoru svojemu.

Noa slavi zbog toga što je izabran od Boga tako što je „pijan“ , ali to nije doslovno! 

Pogledajte sljedeća dva stiha:

Postanak 9:22: Ham, otac Kanaanu, promatrao je golotinju oca svojega, i rekao to obojici braće svoje vani.

Postanak 9:23: A Šem i Jafet uzeše plašt i metnuše ga obojica na ramena svoja, stupiše natraške unutra i pokriše njim golotinju oca svojega. Lice njihovo bilo je pri tom natrag okrenuto, tako da ne vidješe golotinje oca svojega.

pijan = opijen novim vinom duhovnosti koja nas zanosi gledajući svijet oko nas i njegovu  tzv. „stvarnost.“
biti go= otkriti se se Bogu i biti go u njegovoj nazočnosti. Baciti sve naše svjetovne haljine. Institucija i sustav više nas ne drže.
Ham =znači 'toplo i vruće', a u egipatskom znači BLACK(Crno). Crno je to što znači 'intelekt'. Bijelo znači "duh". Razlog zašto inteligencija mora služiti duhu jest taj da ga pokuša uništiti , mijenjati ga i izbrisati. To je jedini razlog zbog kojeg crno mora služiti bijelom,  i nema nikakve veze s rasizmom. Religija je pogrešno shvatila ovu duhovnu točku i  to je nešto što je jako opasno.

Ovo je još jedan primjer kada se religija miješa s kćerima ljudi ili kada se miješa s tjelesnom stranom = imamo nešto vrlo opasno.

Zaključak simbolizma Noine arke
Opća načela Noine arke opisana su i objašnjena kako bismo vidjeli Noinu arku kao aspekt samih nas koji se treba očuvati i zauzeti meditacijom kako bismo mogli napredovati kroz sve finije razine svijesti.

Izvor: http://www.esotericmeanings.com/noahs-ark-symbolism/



Nema komentara:

Objavi komentar